Chenánja is een enthousiast interkerkelijk jongerenkoor. Het doel van ons koor is om Nederlandstalige- en sinds kort ook anderstalige- psalmen, gezangen en (vaderlandse) liederen te zingen die gegrond zijn op de Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid. Het ledenaantal ligt rond de 60 jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 35 jaar. De koorleden komen uit de wijde omgeving van Ede. 

Op 1 november 1994 is ons koor opgericht. het koor kreeg de Bijbelse naam ‘Chenánja’. De naam van het koor is gekozen met het oog op de mooie betekenis. De naam Chenánja komt op 2 plaatsen voor in de Bijbel, namelijk in 1 Kronieken15 vers 22 en 27. In 1 Kronieken 15 vers 22 staat dat Chenánja “de overste der Levieten was over het opheffen; hij onderwees hen in het opheffen want hij was verstandig.” De Statenvertalers zeggen hier het volgende over; “Dit is te weten de stemmen, of van het gezang als in vers 27. Dit is; hij was zangmeester, die orde stelde op de tonen en stemmen en wanneer de zangers zouden opheffen of beginnen te zingen.”


Deze man was dus een geoefend zanger. Hij gebruikte zijn talenten om de God van het verbond groot te maken. Hij maakte van al die mensen een koor, één geheel. Dit was tegelijk een uitnodiging aan het volk om samen te zingen: “Kom ga met ons en doe als wij.” Dit was dus niet een oppervlakkig zingen, maar hij onderwees de zangers daarin. Hij leerde hen om de tekst uit te beelden. 

Op deze manier willen wij als koor de naam van God en Zijn grote daden uitdragen en daarmee ook een ieder opwekken om deze God op een muzikale manier groot te maken. 

In de afgelopen jaren hebben we ons 5-, 10-, 15- en 25-jarig jubileum mogen herdenken tijden een jubileumconcert. Ook hebben we naar aanleiding van deze jubilea een aantal CD’s uitgebracht, deze zijn te koop via deze website. 

Houd onze website en onze Facebook en Instagram pagina in de gaten voor het laatste nieuws van Chenánja!


Veel gestelde vragen

Zou je graag nog meer te weten willen komen over ons koor, kijk dan eens bij de volgende vragen en antwoorden of kom gewoon een keer langs op onze repetitieavond! 

Ik heb geen koorervaring, is dat een probleem? 

Nee, zeker niet, je hebt geen koorervaring nodig om je bij ons aan te sluiten. Tijdens de repetitieavonden worden de nieuwe stukken altijd rustig, in stukken, per partij, doorgenomen zodat iedereen precies weet wat hij/zij moet zingen en waar op gelet moet worden.

Hebben jullie kledingvoorschriften?

Voor de standaard repetitieavonden niet (wel gewoon representatief uiteraard), maar voor onze uitvoeringen wel. Tijdens uitvoeringen dragen de mannen een wit overhemd met bretels en strikje (verstrekt door Chenánja) en de vrouwen een lange, zwarte jurk of rok, zie bovenstaande foto’s.

Hoe hoog is de contributie?

Wij vragen van onze leden een bedrag van €12,50 per maand. Dit is om zo alle kosten van o.a. de huur van het zaaltje, onze dirigent, het aanschaffen van nieuwe muziek en het organiseren van concerten te kunnen bekostigen.

Ik heb interesse in jullie koor, moet ik mij aanmelden om een keer te komen kijken?

Nee dit is niet nodig, in principe mag je altijd komen kijken en meedoen op een repetitieavond. Twee keer per jaar hebben wij wel ook een open repetitieavond en dan houden we er rekening mee dat we heel breed laten zien wat we doen en hoe een standaard avond er ongeveer uitziet. Komt die datum niet uit of kun je gewoon niet wachten? Dan ben je, ook tussendoor altijd welkom!